Werven over de grens
Werven van personeel in Vlaanderen
Recruteren van personeel in Oost- & West-Vlaanderen en Antwerpen:
U overweegt als Zeeuwse ondernemer om een werknemer uit Oost- of West-Vlaanderen of Antwerpen in dienst te nemen? Hoe vindt u de geschikte kandidaat en hoe organiseert u uw selectie? Wat komt er te kijken bij tewerkstelling?
Binnen de Europese Economische Ruimte is het principe van de vrij verkeer van personen van toepassing. De vertaling van dit principe in het Belgisch recht is echter vaak specifiek en complex.
Verscheidene Eurespartners helpen u graag verder. De Voka Kamers van Koophandel van Oost- en West-Vlaanderen en Antwerpen zijn uw eerste aanspreekpunt. De EURESadviseurs bij de publieke tewerkstellingsdiensten en bij de werkgevers hebben bovendien specifieke instrumenten ontwikkeld om u te informeren en te adviseren.
Een handleiding
- Voor u aan de werving begint. U hebt besloten iemand aan te nemen. De volgende vraag is natuurlijk hoe u de vacature zal bekendmaken? Arbeidsdiensten, personeelsadvertenties, interim- en selectiebureau's, scholen, jobsites of uw eigen site bieden mogelijkheden. Hier vindt u informatie over personeelskosten. Wat staat er in uw advertentie? U hebt recht op steunmaatregelen: plus 1-2-3-plannen, startbaanovereenkomst...
- Sta even stil bij evaluatie en leidinggeven in Vlaanderen.
- De sollicitatie: tips & tricks om succesvol te zijn op de Vlaamse markt.
- U staat voor een aantal administratieve taken:het RSZ-aansluitingsnummer vragen
- de aansluiting bij kinderbijslagkas
- de aansluiting bij een vakantiefonds
- de aansluiting bij een arbeidsongevallenverzekering
- het contacteren van het lokaal ontvangstkantoor van de directe belastingen
- het aanleggen van een personeelsregister
- het opmaken van een arbeidsovereenkomst
- het opmaken van een arbeidsreglement
- de aangifte van tewerkstelling
- andere aangiftes:
- Sociale risico's
- DIMONA onmiddellijke aangifte van tewerkstelling
- DMFA de driemaandelijkse electronische aangifte van de RSZ
- Detacheringen van werknemers
- Mededelingen tijdelijke werkloosheid
Er staan een aantal instrumenten ter beschikking om u doorheen de regelgeving te loodsen. Zo biedt de federale overheid een trefwoordenlijst en info over procedures en formulieren.
De Eures-gegevensdatabank biedt eveneens hulp. EURESadviseurs voorzien u van informatie en advies. De overkoepelende Eures-website voorziet in een CV-online. De publieke tewerkstellingsdiensten VDAB en UWV Werkbedrijf bieden via hun Eures-netwerk uitgebreide info en adviesverlening in uw zoektocht over de grens naar geschikt personeel. WIS en KISS zijn databanken voor Vlaanderen die door de VDAB ter beschikking zijn gesteld.
De EURES-contactpersonen bij de werkgeversorganisaties organiseren in nauwe samenspraak met de EURES-partners infosessies.
Wilt u informatie over de Vlaamse arbeidsmarkt?
Via de VDAB komt u aan de benodigde info.
Een aantal begrippen zijn cruciaal voor u als Zeeuwse werkgever die naar de Vlaamse markt kijkt waaronder grensarbeid. Eenvoudig gezegd is een grensarbeider iemand die de grens oversteekt om zich van zijn woonplaats naar zijn werkplaats te begeven. Voor de fiscus is een grensarbeider iemand die woont in een bij wet vastgelegde grensstrook en werkt in een buurland, eveneens in een bij wet vastgelegde grensstrook. Deze werknemer pendelt iedere dag tussen zijn woonplaats en zijn werkplaats. Voor de sociale zekerheid is een grensarbeider iemand die woont in het ene land en werkt in een ander land en minstens een keer per week terugkeert naar zijn woonplaats.
De werkloosheidswetgeving bepaalt dat een grensarbeider die als dusdanig erkend is en werkloos wordt, een werkloosheidsuitkering moet aanvragen in het land van zijn woonplaats. Een grenswerkgever is per definitie een werkgever die gebruik maakt van de diensten van een werknemer die beantwoordt aan de bovenstaande definitie. Een grenswerkzoekende is iemand die grensarbeid wil verrichten in de zin van bovenstaande definities.
Fiscaal moet u bij het inhuren van personeel rekening houden met loonbelasting en verzekeringen.
Hoe zit het met sociale zekerheid bij grensoverschrijdend werken en ondernemen?
Algemeen geldt dat het land waar de werkzaamheden verricht worden, van toepassing is. Maar er zijn uitzonderingen.
Meer info over het statuut van grensarbeider en FAQ.
Nog vragen: www.grensarbeid.nl, www.bbz.be, www.grensinfopunt.nl en www.nkvk.be.
Recruteren van personeel in Zeeland en Noord-Brabant
U overweegt als Vlaamse ondernemer om een werknemer uit Zeeland of Noord Brabant in dienst te nemen?
Hoe vindt u de geschikte kandidaat en hoe organiseert u uw selectie? Wat komt er kijken bij tewerkstelling?
Verscheidene EURES-partners helpen u verder. De Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland bezorgt u uitgebreide info. De Euresconsulenten bij de publieke tewerkstellingsdiensten en bij de werkgevers hebben bovendien specifieke instrumenten ontwikkeld om u te informeren en te adviseren.
De Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland ondersteunt u met prima info. Een handboek voor beginners:
- Personeel aannemen. Wel of toch niet?
- Kosten en Subsidies.
- Werven en selecteren.
- Alles wat u wil weten over de arbeidsovereenkomst.
- Vast of flexibel aangeworven personeel?
- De arbeidsomstandighedenwet (arbowet).
- Het aanmelden van personeel.
De EURES-gegevensdatabank biedt hulp. EURESadviseurs vooorzien u van informatie en advies. De overkoepelende EURES-website voorziet in een CV-online.
De publieke tewerkstellingsdiensten VDAB en UWV bieden via hun EURES-netwerk uitgebreide info (grotendeels digitaal) en adviesverlening in uw zoektocht over de grens naar geschikt personeel. De EURES-consulenten bij de werkgeversorganisaties organiseren in nauwe samenspraak met de EURES-partners infosessies. Een aantal begrippen zijn cruciaal indien u als Vlaamse werkgever in Zeeland wil recruteren.
- Grensarbeid
Eenvoudig gezegd is een grensarbeider iemand die de grens oversteekt om zich van zijn woonplaats naar zijn werkplaats te begeven. Voor de fiscus is een grensarbeider iemand die woont in een bij wet vastgelegde grensstrook en werkt in een buurland, eveneens in een bij wet vastgelegde grensstrook. Deze werknemer pendelt iedere dag tussen zijn woonplaats en zijn werkplaats. Voor de sociale zekerheid is een grensarbeider iemand die woont in het ene land en werkt in een ander land en minstens een keer per week terugkeert naar zijn woonplaats.
De werkloosheidswetgeving bepaalt dat een grensarbeider die als dusdanig erkend is en werkloos wordt, een werkloosheidsuitkering moet aanvragen in het land van zijn woonplaats. Een grenswerkgever is per definitie een werkgever die gebruik maakt van de diensten van een werknemer die beantwoordt aan de bovenstaande definitie. Een grenswerkzoekende is iemand die grensarbeid wil verrichten in de zin van bovenstaande definities. - Fiscaal moet u bij het inhuren van personeel rekening houden met loonbelasting en verzekeringen.
- Hoe zit het met sociale zekerheid bij grensoverschrijdend werken en ondernemen?
Algemeen geldt dat het land waar de werkzaamheden verricht worden, van toepassing is. Maar er zijn uitzonderingen.
Meer info over het statuut van de grensarbeider vindt u in de FAQ.
Nog vragen: www.grensarbeid.nl, www.bbz.be, www.grensinfopunt.nl en www.nkvk.be.